top of page

VINAC+ in de kijker

De 10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg eindigt deze week. VINAC+ is een samenwerking tussen Route 11, een psychosociaal revalidatiecentrum en Stadsregio Turnhout. VINAC+ begeleidt mensen met een kwetsbaarheid naar en tijdens vrijwilligerswerk. Deze organisatie biedt gespecialiseerde hulp en begeleidt mensen met een psychische kwetsbaarheid naar zelfstandigheid en integratie in de maatschappij. “Met VINAC+ begeleiden we ook mensen mee naar vrijwillig werkervaring” zegt Katho van VINAC+.


VINAC + staat voor Vrijwilliger In Actie. “We begeleiden mensen naar en tijdens vrijwilligerswerk. Deze vrijwilligers zijn vaak mensen met een kwetsbaarheid”. Bij Katho gaat het over mensen met een psychische kwetsbaarheid. “We gaan op zoek naar de talenten, we zoeken naar de interesses en naar mogelijke organisaties/bedrijven waar onze VINAC-ers kunnen werken. We doen dit altijd samen met de VINAC-er”.


VINAC bestond al langer maar sinds een jaar is dat VINAC+ geworden in samenwerking met Route 11. “Vrijwilligerswerk biedt een grote meerwaarde in het traject van iemand. De VINAC-ers zoeken en vinden zichzelf terug: ze bouwen eigenwaarde op, leren een werkritme aan, ze doen werkervaring op, hebben een zinvolle dagbesteding, leggen (nieuwe) sociale contacten… Allemaal waardevolle competenties.”


“Eén van de belangrijkste competenties is de gedeelde verantwoordelijkheid bij VINAC+” zegt Katho. De vrijwilliger wordt verantwoordelijk gemaakt in zijn eigen traject, met de nodige hulp en ondersteuning. Het is dus ook aan de deelnemer om samen mee te zoeken naar een geschikte organisatie. We zoeken echt naar een duurzame oplossing en dan kan het gebeuren dat een eerste kennismaking niet meteen de meest succesvolle is. We zoeken dan samen verder tot dat er een duidelijke, mooie match is waar onze VINAC-er zich het best bij voelt”.


We spraken met Siem en Lena, twee VINAC-ers die ervaring hebben in dit project. Ze hebben beiden en psychische kwetsbaarheid en ze willen graag vertellen over de werkervaringen die zij hebben bij VINAC+.


Dag Siem en Lena, vertel eens, hoe zijn jullie bij VINAC+ terecht gekomen?

Siem heeft VINAC+ leren kennen via het team Crisis Kortdurende Behandeling: “via de medewerkers van Crisis Kortdurende Behandeling, kort gezegd CKB, ben ik bij VINAC+ terecht gekomen. CKB is een begeleiding die bij je thuis aangeboden wordt. Iemand van het CKB-team had van het project gehoord en heeft mij hiermee in contact gebracht. Ik kwam te weten dat ik vrijwillig werkervaring kon opdoen én dat ik ook tegelijkertijd begeleiding en ondersteuning zou krijgen. Dat sprak me enorm aan.”


Lena is dan weer via het Gespecialiseerd Team Bemiddeling of kort GTB bij VINAC+ terecht gekomen: “ik ben afkomstig van Brazilië, maar ik woon al zeker 14 jaar in België. Ik ben via het Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB) van VDAB tot bij VINAC+ gekomen. GTB helpt mensen in kwetsbare situaties om werk te vinden.”


Welk werk doen jullie via VINAC+?

Lena werkt bij mama leert in Turnhout. “Mama leert is een project van Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW). Het is speciaal voor mama’s die Nederlandse les volgen. Tijdens de Nederlandse les kunnen de mama’s hun kinderen meebrengen en die worden dan opgevangen in de kinderopvang. Daar werk ik op dit moment. Terwijl de mama’s les volgen, zorg ik voor de kinderen. Ik geef ze eten, speel met hen, verzorg hen en blijf bij hen tot de mama’s klaar zijn. Ik vind dit werk heel erg leuk.”


Siem: “Ik werk bij de Liereman in Oud-Turnhout, in het ontmoetingscentrum. Ik neem hier het volledige takenpakket op. Dit gaat van klanten bedienen, achter de toog helpen, de winkel mee opvolgen, producten bijvullen,… Ik ben altijd bezig met heel wisselende taken. Soms moet ik ook de mensen wegwijs maken bij de verschillende wandelingen in de Liereman”. Siem werkt een paar dagen per week in de Liereman. Hij krijgt wel wat verantwoordelijkheden en dat doet hem heel veel deugd.


Doe je dit werk graag?

Siem en Lena zijn beiden overtuigd van het werk. “Ik werk graag bij mama leert” zegt Lena. “Het is de eerste keer dat ik zo’n leuke job kan doen. Zorgen voor kinderen, dat is voor mij niet echt werken. Het is veel meer dan dat. Ik krijg er veel respect voor en daardoor voel ik me goed. Ik zou ook heel graag een opleiding voor kinderbegeleiding volgen. Ik hoop dat ik dit in de toekomst kan doen”.


“Ik doe mijn job bij de Liereman ook graag. Ik werk gemiddeld 10 uur per week over meerdere dagen. Het doet me deugd om weer de stap in de wereld te zetten en zo contacten te leggen met andere personen” zegt Siem. “Verantwoordelijkheid krijgen en opnemen, mensen verder helpen, in de natuur werken, … het zijn allemaal zaken die mij helpen om me te focussen op mijn eigen herstel en zo stapsgewijs terug op te bouwen. Dat is belangrijk voor mij om ook terug eigenwaarde te krijgen”.


En voor Lena een kleine extra: “ik oefen ook mijn Nederlands en dat is dus goed om later mijn opleiding voor kinderbegeleiding te kunnen starten”.


Waarom zou je VINAC+ aanraden?

Zowel Siem als Lena zijn enthousiast. “We zouden het iedereen aanraden die het moeilijk heeft. De hulp en begeleiding die je krijgt, het geeft een enorme steun. We worden niet voor de leeuwen gegooid, maar krijgen goede en professionele ondersteuning bij VINAC+. Iedereen is er welkom en er wordt telkens individueel gezocht naar wat iemand nodig heeft..”


Wil jij meer weten over VINAC+?

Contacteer ons!

Mail: vinac@stadsregioturnhout.be of +32 491 56 17 63


bottom of page