top of page
foto opgroeien boven loket kinderopvang_ c susan holt simpson on unsplash.jpg

MAAND VAN DE OPVOEDING

Top
Foto_illustratie_kinderen zijn geen puppys.PNG
Foto_illustratie_slapen baby.PNG
Foto_illustratie_EHBO.PNG

Hoe kan ik meer plezier beleven aan het ouderschap? Heeft tegenwoordig elk kind een vorm van autisme? Wat is de beste manier om als plusouder een rol op te nemen in de opvoeding? Wat als mijn kindje zich verbrand? Welke tips kan ik gebruiken om mijn baby beter te laten slapen? Plots heb ik een tiener in huis en begrijp ik hem of haar echt niet meer. Hoe ga ik daarmee om?

 

Het is weer maand van de opvoeding. Samen zoeken we naar antwoorden op deze vragen want... groot worden dat gaat niet helemaal vanzelf.

De lezingen van Maand van de opvoeding zijn volledig gratis. Je schrijft je wel vooraf in.

Programma

Zelfsturing in opvoeding

Maandag 29 april - 19.30 uur

Jürgen Peeters (ism Avansa)

Lille - Bibliotheek - Kerkstraat 22b

Wat hebben kinderen van ons nodig om uit te groeien tot zelfbewuste en zelfstandige
volwassenen? Wat zijn helpende of belemmerende factoren in hun ontwikkeling? Hoe
kunnen we richtinggevende autoriteit zijn, zonder autoritair te zijn?
Wil je ook met meer plezier samen met je kinderen onderweg zijn en echt bijdragen aan
hun vermogen zichzelf te sturen in een complexer
wordende wereld?

Ontdek hoe je het evenwicht kan bewaren tussen discipline en een goede relatie met je kinderen. Zo draag je bij aan de samenleving van morgen, die meer horizontaal georganiseerd zal zijn en waarin zelfbewustzijn, afstemming, inleving en dialoog steeds belangrijker worden.

Opvoeden in een samengesteld gezin

Woensdag 8 mei - 19.30 uur

Evelien van Oost

Oud-Turnhout - Zweepes Ven - Oude Arendonksebaan 73

Ben je een ouder of een plusouder in een samengesteld gezin? Dan ondervind je wel eens dat het toch ingewikkelder is dan aanvankelijk gedacht. Bij de start van jullie nieuw gezin ging het misschien zelfs als vanzelf, voelde het gemakkelijk en natuurlijk aan. Maar met wat meer kilometers op jullie teller, worden de verschillen groter en veroorzaken ze steeds meer frustraties. Misschien ervaren jullie juist geen grote verschillen, maar willen jullie wel goed geïnformeerd verder bouwen aan jullie samengesteld gezin. In beide gevallen is deze infosessie heel waardevol.

De sessie belicht de unieke uitdagingen waar koppels in samengestelde gezinnen voor staan wat de opvoeding betreft. Na de infosessie heb je een nieuw kader om naar je samengesteld gezin te kijken en beschik je over praktische tools om een positieve(re) opvoedingsomgeving te creëren.

Wat als slapen bij je baby niet goed lukt?

Woensdag 15 mei - 20.00 uur

Turnhout - Bibliotheek - Warandestraat 42 - Kasteelzaal

Wat als slapen bij je baby niet goed lukt? Wat als je als ouder met de handen in het haar zit in plaats van in dromenland?

Samen met een slaapcoach voor baby’s (0 – 3 jaar) brengen we in kaart welke factoren bepalend kunnen zijn voor het al dan niet slapen van een baby. In deze interactieve lezing krijgen ouders zelf alle tools in handen om te werken aan meer rust en slaap in hun gezin.

Deze coaches hebben een zachte aanpak waarbij gewerkt wordt met veel nabijheid, liefde, kleine stapjes en het tempo van elk kind centraal staat.

Wat is autisme nu echt?

Donderdag 16 mei - 19.30 uur

Maarten van de Wiel

Lichtaart - Bibliotheek - Schoolstraat 25

Autisme is geen onbekende meer in onze maatschappij. Geregeld verschijnen er artikels,
getuigenissen of programma’s in de (sociale) media over en met mensen met autisme. In Vlaanderen wordt er geschat dat er 40.000 mensen met autisme zijn, op alle niveaus van  intelligentie, in alle lagen van de bevolking.
Er leven ook nog steeds veel vooroordelen, aannames en ongefundeerde meningen over (mensen met) autisme. En die mogen wel eens de wereld uit.

Deze inspiratielezing legt uit wat autisme nu echt is. Hoewel alle mensen verschillen, ook zij met autisme, zijn er ook kenmerken in denken en waarnemen die hen verbinden. Je krijgt een helder overzicht van deze kenmerken en alvast de eerste tips in hoe onze maatschappij autismevriendelijk kan zijn zodat ook mensen met autisme volwaardige kansen krijgen op school, in het werkveld of thuis.

EHBO bij kinderen

Woensdag 22 mei - 20.00 uur

Vosselaar - Vrijetijdshuis De Moer - Sint-Jozefstraat 45

Hoe kan je eerste hulp bieden aan baby's en kinderen?

Af en toe hebben kinderen ongelukjes die niet op te lossen zijn met een kus van de mama en papa. Deze praktische infosessie geeft je tips over de eerste hulp bij kinderen.

Laat maar (omgaan met je tiener)

Maandag 27 mei - 19.30 uur

Klaar Hammenecker

Beerse - GC 't Heilaar - Heilaarstraat 35

Tieners en hun ouders lopen vaak vast. Daar spelen hun hormonen, hun brein-in-verbouwing en brakke wifi een belangrijk rol in.

Klaar Hammenecker legt je uit hoe tieners denken en voelen en wat ze nodig hebben om te ontwikkelen tot krachtige jongvolwassenen. Dat ze daarbij af en toe stevig uit de bocht vliegen hoort erbij. Maar je leert ook waarom het gedrag van je tiener voor jou soms zo triggerend werkt, en hoe je jezelf én je tiener door deze pittige tijd kunt loodsen zonder dat je huis een war zone wordt.

Foto_illustratie_nieuw samengesteld gezin.PNG
Foto_illustratie_autisme.PNG
Foto_illustratie_laat maar.PNG
bottom of page