top of page

Stadregio Turnhout gaat voor veiliger en gezonder verkeer

Stadregio Turnhout gaat voor veiliger en gezonder verkeer Nieuwe website brengt projecten in kaartDagelijks zijn er meer dan 200.000 verplaatsingen binnen en naar de Turnhoutse stadsregio. Om dat in goede banen te leiden, werkten de 4 gemeenten van de regio samen een nieuw mobiliteitsplan uit. Hoe dat eruit ziet en welke pijnpunten concreet worden aangepakt, kunnen inwoners vanaf 1 oktober zelf ontdekken via de gloednieuwe website www.gewoongaan.be.


Gilles Bultinck, in Vosselaar bevoegd voor mobiliteit, en Marc Boogers, schepen van mobiliteit in Turnhout, zijn de motor van een groep van burgemeesters, schepenen en ambtenaren die het mobiliteitsplan vorm gaven. Honderden inwoners droegen hieraan bij via participatiemomenten en bevragingen.


De nood aan het nieuwe plan was hoog: “We rijden ons op dit moment samen vast in files, met veel stress en ongevallen als gevolg. Ook de kwaliteit van de leefomgeving staat onder druk. Want naast de vele bezoekers die de gemeenten van stadsregio Turnhout aantrekt, verplaatsen de bijna 90.000 inwoners zich dagelijks binnen dit gebied om te gaan werken, wonen, winkelen, naar school te gaan, …”, klinkt het bij de projectgroep. Het volledige plan moet tegen 2035 volledig gerealiseerd zijn, en daarom gaan de gemeenten nu al aan de slag. Heel wat acties staan de komende drie jaren al op de planning, een aantal acties werden zelfs al gerealiseerd.


Wat staat er zoal op het programma? “We maken woonbuurten rustiger en verkeersveiliger. Het doorgaand zwaar verkeer gaan we waar mogelijk omleiden zodat het niet meer door de dorpskernen of langs de scholen moet. We gaan meer kruispunten conflictvrij maken. De fietsverbindingen in en tussen de gemeenten krijgen extra aandacht zodat dit veilige en vlotte routes worden voor alle fietsers in onze regio. We voorzien dan ook meer fietsparkings. Tot slot zetten we in op meer kwalitatief openbaar vervoer.”


Gewoon gaan!

Als inwoner ben je graag op de hoogte welke projecten en acties er in jouw buurt gepland zijn, en wanneer. Dat alles wordt nu overzichtelijk en visueel weergegeven op de website www.gewoongaan.be, die op zaterdag 1 oktober wordt gelanceerd.


Ter gelegenheid van deze lancering organiseert Het Huis van het Kind een workshop om kleuters te leren fietsen. Zij zijn immers de toekomst, en die willen we veilig stellen.


Regio in Transitie

Het mobiliteitsplan werd ontwikkeld voor de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. Sinds kort sloten ook Kasterlee en Lille ook aan bij de samenwerking van de stadsregio onder de naam ‘Regio In Transitie’. Samen kunnen we nog meer realiseren. Vanuit het mobiliteitsplan werken we alvast aan veilige fietsverbindingen naar Kasterlee en Lille.


Of je nu kind, volwassene of oudere bent, voetganger, fietser, autobestuurder of vrachtwagenchauffeur, … iedereen moet zich zorgeloos kunnen verplaatsen in onze regio.


Ben jij benieuwd welke concrete acties en grotere projecten de komende jaren uitgewerkt worden? Ga naar de website www.gewoongaan.be en kijk op de kaart wat het plan voor jouw buurt betekent.


Projectgroep Gewoon Gaan

Comments


bottom of page