Het is vandaag ‘Wereldopruimdag’. En geef toe, opruimen… dat is niet altijd de leukste activiteit. Misschien komt het er niet van, maar wil je al lang eens je zolder opruimen. Of je zoekt iemand die je boekenkast mee ordent en archiveert? Of is je vereniging op zoek naar iemand die het materialenkot opruimt? Onze wijkwerkers kunnen je hierin ondersteunen. Tijdens deze Wereldopruimdag deden we een dubbelgesprek met onze wijkwerker Luc en onze gebruiker Marcel.
Wij stellen je voor aan wijkwerker Luc | Wij stellen je voor aan gebruiker Marcel |
In 2007 een tijdje werkloos geweest en zo PWA gaan doen. | In 2007 op zoek naar iemand ter ondersteuning voor secretariaatswerk en tuinonderhoud. |
Dankzij PWA weer aan het werk. | Dankzij PWA iemand kunnen inschakelen. |
Sinds 2018 terug op zoek naar werk. | Sinds 2018 opnieuw iemand aan het zoeken. |
En dus via Wijkwerken aan de slag gegaan. | Via Wijkwerken weer iemand ingeschakeld. |
Zie jij ook de rode draad?
Luc en Marcel werkten in 2007 al een tijd samen via PWA en ze doen dat nu opnieuw met Wijkwerken (de opvolger van PWA).
Hoofdzakelijk administratieve taken
Luc vertelt: ‘Ik doe met veel plezier hoofdzakelijk administratieve taken bij Marcel. Ik deed dit al 15 jaar geleden en ik vind het fijn om dit opnieuw te doen. Marcel is ondertussen gepensioneerd, maar toch nog altijd actief als emeritus prof "met een opdracht", zowel te Leuven als Den Bosch/Utrecht (NL). Hij heeft in al die jaren veel werken geschreven en gepubliceerd. Deze publicaties registeren en ze op orde houden, samen met zijn uitgebreide reeks tijdschriften en zijn bibliotheek, behoort tot mijn hoofdtaak.’
Luc houdt ook als wijkwerker toezicht in de middagrefter van een Turnhoutse school en recent doet hij daar ook nog wat algemeen onderhoud. Verder biedt hij sinds kort ook tijdens het weekend ondersteuning in het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman.
Een job gevonden
Luc is duidelijk een bezige bij. En dat is ook Marcel opgevallen. Hij ziet een grote meerwaarde van Wijkwerken voor mensen die op zoek zijn naar een job.
Marcel vertelt: ‘Ik denk dat wijkwerken zeer succesvol kan zijn. Toen Luc bijna 15 jaar geleden via PWA bij mij kwam werken, deed hij archiefonderzoek voor de Kleine Geschiedenis van de Kempen. Dat was een mooie reeks boekjes waartoe de toenmalige stadsarchivaris het initiatief had genomen en waarvan ik één van de auteurs was. Luc werd toen ook bestuurslid van Taxandria, de historische kring van Turnhout en de Kempen. Zo werd hij opgemerkt door mensen van de stadsdiensten en heeft hij destijds een job gevonden in het onderwijs.’ Nu 15 jaar later, is Luc dus opnieuw op zoek naar een job en startte hij dus terug als wijkwerker.
Flexibel inzetbaar
‘Het handige aan wijkwerken is dat Marcel en ik zelf bepalen wanneer ik mijn werk doe. Dat is voor Marcel natuurlijk ook interessant want ik kan mij flexibel inzetten en zo zorg ik er voor dat ik al mijn jobs als wijkwerker en vrijwilliger kan blijven combineren.’ Marcel vult aan: ‘Wijkwerken geeft een goede ondersteuning. Als Luc er niet was, had ik veel meer tijd moeten investeren in het archiveren en dan had ik waarschijnlijk andere opdrachten niet kunnen uitvoeren. Ik raad anderen zeker aan om samen te werken met Wijkwerken.’
Gezegende leeftijd
Intussen heeft Luc de mooie en gezegende leeftijd van 65 bereikt en zal hij dus stilaan ook Wijkwerken achter zich laten.
Maar niet getreurd, ben je op zoek naar iemand die ook jou kan ondersteunen bij het archiveren van je papieren? Of het opruimen van je zolder? Wil je misschien als vereniging iemand even inzetten om je materiaal mee op te ruimen? Neem dan zeker contact op met wijkwerken en wij zoeken iemand die jouw kan ondersteunen.
Meer informatie? https://www.stadsregioturnhout.be/wijkwerken of mail naar wijkwerken@stadsregioturnhout.be.
Comments