top of page

Tekort kinderopvang in stadsregio Turnhout wordt aangepakt

16 partners uit private en publieke sectoren slaan de handen in elkaar om het tekort aan kinderopvang in de gemeenten van stadsregio Turnhout aan te pakken. Op middellange termijn is het doel om voor elk kind van 0 tot 3 jaar in de regio een kwaliteitsvolle toegankelijke opvangplaats te voorzien. De partners hebben daarvoor een engagementsverklaring plechtig ondertekend.


Tekort aan kinderopvang in cijfers

Per jaar ontvang het e-loket kinderopvang ongeveer 1.000 unieke aanvragen voor een plaats bij een onthaalouder of crèche in Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. Jammer genoeg vinden ruim 500 kinderen geen plaats. Ook in vergelijking met gelijkaardige regio’s, scoort de regio we aanzienlijk slechter.

"De maatschappelijke gevolgen zijn groot. Uit onderzoek door het e-loket blijkt dat hierdoor een groot aantal ouders niet kan gaan werken, zijn of haar werk verliest, geen opleiding kan volgen,… . En vooral 500 kinderen mislopen daardoor ontwikkelingskansen", vertelt schepen Liesbet Dierckx van Oud-Turnhout, die het project mee onder haar vleugels neemt.


Samenwerken aan oplossingen voor kwaliteitsvolle kinderopvang

Maar liefst 16 partnerorganisaties, van opleidingsinstellingen over kinderopvangsector, welzijnsactoren, lokale besturen, hogere overheden,… werken samen aan oplossingen. Jan Van Otten, schepen uit Turnhout bevestigt : “Samen streven we naar duurzame veranderingen waarin elke partner zijn expertise inzet om bij te dragen aan één doel: we willen dat er voor elk kind in onze stadsregio een kwaliteitsvolle opvangplaats beschikbaar is. Met de kick-off is de start van de samenwerking gegeven en ondertekenen de partners de engagementsverklaring.”コメント


bottom of page