top of page

Dag van de animator: applaus voor de wijkwerkers

Vandaag applaudisseren we voor onze wijkwerkers op Dag van de Animator. Want... wist je dat onze wijkwerkers de animatoren ook ondersteunen? Inderdaad, je kan onze wijkwerkers ook inschakelen voor de (veilige) opvang van de kids in de vroege of latere uurtjes tijdens speelpleindagen, sportweken, ... . Vandaag deden we een babbeltje met onze wijkwerk-animatoren van de dag: Johan en Leentje.


Johan zorgt voor de veilige ontvangst van de kinderen en hun ouders. 'Ik werk via wijk-werken als gemachtigd opzichter. Tijdens het schooljaar sta ik aan het gevaarlijke kruispunt ter hoogte van frituur Miranda in Oud-Turnhout. In de vakantie zorg ik voor de veilige oversteek aan het Zweepes Ven in Oud-Turnhout. Het is nu vrij rustig omwille van het bouwverlof. Ouders en kinderen komen meestal met de fiets één voor één aangereden. Ik begeleid hen graag veilig naar het Zweepes Ven'.


'Alles voor de veiligheid van de kinderen. Ze hebben al genoeg stress', zegt Johan. En ondertussen krijgt iedereen die aankomt een vriendelijke begroeting.

'En terwijl ik zorg voor de veiligheid, krijgen de animatoren meer tijd om hun dag vol met spelletjes beter voor te bereiden'.


Als de kinderen aangekomen zijn, melden ze zich aan bij twee monitoren,. De kinderen krijgen een sticker met hun naam erop en mogen dan naar binnen. Hier worden ze opgevangen door Leentje.


Leentje werkt sinds oktober 2020 via wijk-werken. Ze zorgt voor de kinderen voor- en na de speelpleindagen. Hier gaat in de vakantie de speelpleinwerking voor kinderen van 2.5 tot 12 jaar door. Tijdens ons gesprek gaat haar blik altijd naar de kinderen. Op het eind van de week kent ze al hun namen.


'Tussen 7u30 en 9u00 komen de kinderen aan. Terwijl ik binnen de opvang voorzie, kunnen de animatoren zich rustig voorbereiden voor de activiteiten van de dag. De kinderen blijven bij mij tot 9u00. Dan is het aan de animatoren om de dag verder te zetten.'

Tijdens de opvang stelt Leentje de kinderen op hun gemak. Ze helpt hen bij kleine en grotere vragen en ze begeleidt hen naar spelletjes en knutselmateriaal.


'Van 16u00 tot 17u30 kom ik terug voor de avondopvang. De animatoren kunnen zo de rommel - Leentje lacht :) - die ze maakten opruimen, hun dag evalueren en de volgende dag voorbereiden. Ik wacht samen met de kids op hun ouders. Af en toe moet ik vermoeide of droevige kindjes troosten. En er kunnen zich ook wel eens ongelukje s voordoen. Maar ook dat is geen probleem. Ik vang ze met veel enthousiasme op. Een pakje met o.a. instructies of informatie voor de ouders ligt dan klaar. Ook daar moeten de animatoren dan niet meer aan denken.'


Wijk-werken is voor Leentje de ideale oplossing. Ze werkt graag met kinderen en ze doet via wijk-werken meer kennis en ervaring op.

 

Organiseer jij ook speelpleinwerking? Sportdagen? Cultuurkampen? ... en zoek jij iemand die jouw animatoren kan ondersteunen bij de opvang van kinderen? Of voor de ondersteuning van andere taken? Dan is wijk-werken absoluut iets voor jouw organisatie!


Meer informatie


Comentarios


bottom of page