Zorgeloos verhuren

 

Geslaagde infoavond 'Zorgeloos verhuren'

zorgeloos verhuren: infoavond

Op dinsdag 20 maart 2018 heeft Wonen Stadsregio Turnhout een informatieavond georganiseerd voor verhuurders in de aula van Europeion, Campus Blairon in Turnhout.

Toekomstgericht wordt er heel wat verwacht van jou als (potentiële) eigenaar-verhuurder. Zie je het bos niet meer tussen de bomen van alle nieuwe regels die er opgelegd worden? Wonen Stadsregio Turnhout wil hierin graag duidelijkheid geven. De gemeenten van de stadsregio vinden het belangrijk dat de bestaande huurwoningen verhuurd kunnen worden en willen eigenaars ondersteunen bij het verhuren van hun woning.

Daarom heeft “Wonen Stadsregio Turnhout”  (voorheen Wooninfopunt en loket huisvesting) een informatieavond georganiseerd voor iedereen die een woning of appartement verhuurt of overweegt dat te gaan doen.

Op deze infoavond waren er verschillende sprekers die je kunnen informeren, begeleiden en ondersteunen bij het verhuren van jouw woning.

Er waren zo'n 100 geïnteresseerde bij die ofwel nu reeds verhuurder zijn of die interesse hebben om als verhuurder te starten.

opkomst infoavond

 

Avondprogramma:

  • Wonen Stadsregio Turnhout: woningkwaliteit en energienormen, premies en steunmaatregelen en de Energielening. 

Tegen 2020 moet elke huurwoning beschikken over dakisolatie. Tegen 2023 moet elke huurwoning beschikken over dubbel glas. Vandaag zijn er nog premies en financiële voordelen waarvoor verhuurders in aanmerking komen. De Vlaamse Energielening  kan bovendien helpen om energiebesparende werken te financieren. Wonen Stadsregio Turnhout vertelt je alles over de geldende normen van kwaliteit en energie en informeert je over de Energielening.

  • Web Energiesnoeiers: sociale energie-efficiëntie projecten

Hoewel investeren in dakisolatie, spouwmuurisolatie of hoogrendementsbeglazing de energiefactuur kan drukken, ligt het voor eigenaar-verhuurders vaak niet voor de hand om dat te doen: hij heeft hier zelf weinig belang bij, gezien hij de energiefactuur niet betaalt. Wanneer je investeert in het energiezuinig maken van jouw huurwoning, komt dat jouw huurder ten goede en blijft er mogelijks meer budget over om de huur tijdig te betalen. Neem daarbovenop de hoge premies die je kan verkrijgen via de sociale energie-efficiëntie projecten, waarom zou je dan nog twijfelen?  Frank Van Gompel van Energiesnoeiers (WEB) vertelt je graag meer over hun project, de begeleiding op maat én de hoge premie.

  • Samenlevingsopbouw: Goed Plan 

Goed Plan biedt gratis renovatiebegeleiding voor verhuurders. Dit is een pilootproject van Samenlevingsopbouw in samenwerking met Kamp C en Wonen Stadsregio Turnhout. In 2018 worden er een aantal dossiers opgestart als testcase. Deze kunnen inspiratie bieden voor een eventueel vervolgtraject met andere verhuurders. Het pilootproject biedt een ontzorgingstraject aan bij werken die nodig zijn om de minimale kwaliteitsnormen te behalen en de woning energiezuiniger te maken. Leen Smets van Samenlevingsopbouw vertelt alles over het ontzorgingsproject.

  • Sociaal Verhuurkantoor Noorderkempen: verhuren via een sociaal verhuurkantoor 

Ben je eigenaar van een huis, appartement of studio die je wenst te verhuren? Wil je graag zorgeloos verhuren met garantie van de huurgelden, dan kan je jouw pand in beheer geven van het Sociaal Verhuurkantoor. Kom luisteren naar Katrien Denys, prospectie-verantwoordelijke van SVK Noorderkempen en ontdek wat het SVK voor jou kan betekenen.

Alle presentaties kan u hieronder downloaden.