WoonLabo - over kwaliteitsvol en veelzijdig wonen en leven

 

Stadsregio Turnhout profileert zich als een woonregio die ‘veelzijdig wonen’ promoot. De ruimtelijke kansen en mogelijkheden worden hierbij nauw bekeken. Uit de bevolkingsprognoses blijkt dat het aantal inwoners in de stadsregio zal stijgen. Hierdoor krijgen nieuwe woonvormen en verdichting een plaats op de agenda. Onder de titel 'WoonLabo' wil de stadsregio verschillende doelgroepen stimuleren om te experimenteren rond nieuwe woon- en leefconcepten. WoonLabo is een initiatief van Stadsregio Turnhout in samenwerking met diverse partners in een sterk uitgebouwd netwerk.

Programma 2018:

Opstart CAPA.CITY in Vosselaar

CAPA.CITY is een Europees onderzoek waarin architecten, onderzoekers en ontwerpers uit Frankrijk, Denemarken en België aan de slag gaan met klassieke verkavelingen. Deze woonwijken staan voor ecologische, ruimtelijke en demografische uitdagingen. Denk maar aan de autoafhankelijkheid, de versnippering van landschappen en open ruimte, de vergrijzing, het betaalbaar wonen, … . CAPA.CITY onderzoekt daarom hoe klassieke verkavelingen aangepast kunnen worden aan deze uitdagingen.

Het onderzoek wordt in België uitgewerkt door Universiteit Hasselt en dat op twee klassieke verkavelingen. Eén in Lanaken en één in Vosselaar, namelijk de Witte Wijk. Vanaf mei gaat mevr. Teresa Palmieri (doctoraatstudent van UHasselt) van start met het onderzoekswerk in Vosselaar. De bedoeling is om samen met de inwoners van de Witte Wijk na te denken over het wonen en leven in de toekomst en over het verduurzamen van de klassieke verkaveling. Teresa zal hier voor twee jaar actief zijn. Zij wordt hierbij ondersteund door WoonLabo.

De Witte Wijk wordt gekozen omdat het een type van wijk is dat veel in Vlaanderen voorkomt. Deze staat symbool voor rustig wonen in een groene omgeving. Het resultaat van het project zullen concrete ideeën zijn om klassieke verkavelingen te verduurzamen. Het project zal ook tips, tricks en aanbevelingen formuleren over het wonen en leven in de toekomst die toepasbaar zijn op andere locaties in Vosselaar en in de andere gemeenten van Stadsregio Turnhout.

Meer info: www.capa-city-ensuf.eu

 

Boek het WoonSalon en maak kans op een deelnemersprijs!

Wonen in de toekomst, wat betekent dat voor mij?

Ken jij verenigingen die nog op zoek zijn naar boeiende activiteiten rond maatschappelijke uitdagingen en wonen? Of ken jij mensen uit jouw buurt die samen willen nadenken over het wonen en leven in de toekomst?

Boek dan gratis het WoonSalon en wij komen met een plezant interessant spel tot bij jouw thuis, jouw buurt of jouw vereniging!

Het spel zoekt samen met jou en de andere deelnemers een antwoord op de vraag: ‘Wonen in de toekomst, wat betekent dat voor mij?’. Het is een gezellig en interessant spel met heel wat weetjes over de toekomstige maatschappelijke uitdagingen en de link naar leven en wonen in de toekomst in stadsregio Turnhout.

Meer info en/of boekingen? bel of mail naar Hanne Jacobs (0497/18.65.51 of hanne.jacobs@stadsregioturnhout.be).

 

Afgelopen activiteiten:

 • wijk voor één dag;
 • dag van de architectuur;
 • open trefmoment Stadsregio Turnhout;
 • tentoonstelling DICHTER WONEN, RUIMER LEVEN;
 • woonSalon Vosselaar;
 • woonSalon onderwijs;
 • woonSalon Oud-Turnhout;
 • architectenadvies Oud-Turnhout;
 • MIJN WIJK: samen toekomstscenario's schrijven;
 • MIJN WIJK: samen bouwen aan de toekomstwijk.
 • Wandeling door jouw buurt (WoonLabo Turnhout)
 • De toekomst van buurten in dorps- en stadskernen (WoonLabo Turnhout)

 

Je vindt onderaan deze pagina, bij documenten, meer informatie over de afgelopen activiteiten.