Aanpasbaar bouwen

demowoning aanpasbaar bouwen oud-turnhout

 

Waarom aanpasbaar of flexibel bouwen?

Economische en maatschappelijke veranderingen verplichten ons om na te denken over duurzaamheid in de brede betekenis van het woord. 

Vele Vlamingen blijven graag een leven lang in hun eigen woning wonen, ook op het moment dat er een zorgbehoefte ontstaan (waardoor het belangrijk is om een sociaal netwerk te hebben in de omgeving). Het feit dat vele Vlamingen eigenaar zijn van hun woning, versterkt deze wens nog. Vreemd genoeg besteden we tijdens het ontwerp van die woning vaak weinig aandacht die levenslange geschiktheid/bruikbaarheid. We leven soms te veel in het nu. We denken wel aan kinderkamers maar dat drempels en smalle deuren niet zo gemakkelijk zijn buggy's en toebehoren zien we over het hoofd. We denken liever ook niet aan de geboorte van een gehandicapt kind, ziekte of een ongeval met (blijvende) fysieke beperkingen of aan ouder worden. Nochtans veranderen de behoeften in de loop der jaren voortdurend.

Soms vragen die veranderingen ook wijzigingen aan de woning. Wanneer de woning hier niet op voorzien is, kunnen de aanpassingen handen vol geld kosten of is verhuizen noodzakelijk. Een aanpasbare woning helpt je deze scenario's te vermijden.

Wat is aanpasbaar bouwen?

Aanpasbaar bouwen betekent dat we bouwen voor het leven: vanaf het begin realiseren we woonruimten die voor iedere bewoner beter bruikbaar zijn. Een aanpasbare woning is van begin af aan toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kan aangepast worden als de fysieke mogelijkheden van de bewoner afnemen.

Daarom wordt er vanaf het ontwerpproces rekening gehouden met een draagstructuur die flexibiliteit toelaat. Zo kunnen ruimten indien nodig een andere invulling krijgen OF zijn ze met een kleine inspanning en minimale kost aan te passen.

Meegroeiwonen of aanpasbaar wonen is een langetermijnvisie op wonen:

 • een aanpasbare woning is ergonomisch voor iedereen
 • een aanpasbare woning is niet specifiek voor senioren maar ook voor jonge mensen
 • aanpasbaar bouwen is niet aangepast bouwen 
 • een aanpasbare woning is geen aangepaste woning 
  • een aangepaste woning is speciaal afgestemd op de wensen en de behoeften van één persoon
  • aanpasbaar bouwen betekent dat een woning zodanig ontworpen wordt dat zij kan mee evolueren met de behoeften van de bewoners

Voordelen

Dit vooruitziend concept vraagt nauwelijks of geen meerkosten. Op termijn kunnen we besparen omdat we reeds in de ontwerpfase een aanpasbare structuur maken zodat aanpassingen in de afwerking voldoende zijn om gewenste veranderingen door te voeren.

Een flexibele woning kan niet alleen inspelen op veranderende noden maar heeft ook een belangrijke meerwaarde: de woning is geschikt voor een breder publiek, jong-oud, groot-klein, met specifieke noden of niet ... Dit vergroot niet alleen de verhuur- en verkoopmogelijkheden maar ook de bruikbaarheid voor de bezoekers.

De woning is voor iedereen een mogelijkheid van toegankelijk, veilig en comfortabel wonen, een leven lang.

Hoe ziet een aanpasbare woning eruit?

Enkele principes

 • voorzie meerdere stopcontacten op 1,2 m hoogte: je hebt minder verlengsnoeren nodig en dat maakt het huis veiliger)
 • bij ramen: zorg ervoor dat kinderen en mensen die zitten ook door het venster kunnen kijken
 • vermijd drempels in je huis
 • zorg ervoor dat iedereen aan je bel, parlofoon of brievenbus kan
 • maak deuropeningen minstens 93 cm breed zodat je er gemakkelijk met een hulpmiddel door kunt
 • in de keuken: plaats toestellen hoog genoeg zodat je niet moet bukken en voorzie voldoende bewegingsruimte
 • kies voor een inloopdouche van minstens 1m op 1m en zorg ervoor dat de chape dik genoeg is zodat de waterleidingen weggewerkt kunnen worden (zo vermijd je drempels)
 • plaats je toilet op 50 cm hoogte

Deze principes worden gevisualiseerd in de folder (zie onder).

Demowoning

Een aanpasbare woning ziet er vanop afstand uit als een gewone woning. Hieronder kan je een schets vinden van onze demowoning, waarin bovenstaande principes zijn verwerkt.

demowoning - schetsontwerp

Meer weten?

Surf zeker naar meegroeiwonen.info